Köp Sockerpasta här - mängder av färger & glutenfritt
Hem » SOCKERPASTA

SOCKERPASTA

Frågor och svar om sockerpasta

Här hittar du vanliga frågor som vi har fått om sockerpasta. Om du inte hittar svar på dina fråga här så kontakta oss så svarar vi så fort vi kan.

Mängd sockerpasta till en rund tårta

Antal bitar Storlek på tårtan Mängd sockerpasta
4 10 cm 300 g
8 15 cm 400 g
12 20 cm 500 g
20 25 cm 750 g
28 30 cm 1 kg
36 35 cm 1,5 kg

 

Mängd sockerpasta till en kvadratisk tårta

Antal tårtbitar Storlek på tårtan Mängd
5 10 x 10 cm 300 g
10 15 x 15 cm 400 g
16 20 x 20 cm 600 g
24 25 x 25 cm 800 g
34 35 x 35 cm 1,1 kg
44 40 x 40 cm 1,5 kg
45 45 x 45 cm 1,7 kg

Vad innehåller sockerpasta?

Sockerpasta innehåller vanligvis socker, vatten, glukossirap, vegetabiliska oljor, smakämnen och konsistensmedel. Se mer detaljerad innehållsbeskrivning på varje produkt innan du köper och använder sockerpastan.


Vad är skillnaden mellan fondant och sockerpasta?

Fondant, sockerpasta, sockermassa eller sugarpaste är olika namn för likvärdiga produkter. Innehållsförteckningarna kan skilja men de är i princip samma sak och används för att skapa ätbara figurer och som underlag till tårtor och bakverk.


Vad är skillnaden mellan marsipan och sockerpasta?

Både marsipan och sockerpasta används till liknande syfte, vid dekorering av tårtor och bakverk exempelvis när man vill göra små ätbara figurer. Många undrar vilken som är lättast att arbeta med mellan sockerpasta och marsipan men det är ingen större skillnad. Vissa upplever att sockerpasta är smidigare men det är troligen mer en vanesak. En viktig skillnad är att marsipan innehåller mandel och nötter, vilket inte sockerpasta innehåller. Mandeln i marsipanen påverkar smaken och uppskattas av många, samtidigt kan är det också en risk för allergiker. Välj därför sockerpasta om du vill vara på säkra sidan och undvika allergiska reaktioner hos dom som ska äta tårtan.


Vad ska man ha under sockerpastan?

För att sockerpastan ska hållas fin och inte bli fuktig eller svettig så kan du använda någon form av fett som ett skyddande lager, exempelvis smörkräm, olja eller smält smör. Pensla fettet på sockerpastans undersida så kan du sedan lägga det direkt på underlaget. Och tänk på att förvaring i en kall kyl också kan göra sockerpastan fuktig.


Hur fäster man sockerpastan?

Figurer av sockerpasta kan med hjälp av lite smält choklad, vatten eller kristyr fästas på tårtlock av sockerpasta.

Varför spricker sockerpastan i kanter?

Om du upplever att sockerpastan spricker i kanter som hänger över kanten på en tårta så beror det oftast på att den är för tjock. För att förhindra sprickorna i sockerpastan så kavla ut den riktigt tunn innan du lägger den på tårtan och täcker öven tårtkanten.


Hur tjock ska sockerpastan vara?

När du använder sockerpasta till tårtlock och täcka en tårta så är det vanligt att kavla ut den till en tjocklek om ca 3-4 mm.


Hur får man sockerpastan att stelna?

Sockerpastan stelnar naturligt efter ca 10 minuter när det har kommit ur sin förpackning.


Hur får man sockerpastan mjuk?

Om du tycker att sockerpastan är för hård och svårt att bearbeta så kan du värma den en liten stund i microvågsugnen eller blanda den med lite fett sm margarin eller smör.


Hur länge kan man spara figurer i sockerpasta?

Du kan göra fantastiska figurer med sockerpastan som du sedan kan dekorera tårtan med. Att göra alla figurer tar tid, speciellt om de innehåller många detaljer. Du kan spara dina figurer av sockerpasta i rumstemperatur i ca 1-2 veckor innan de ska serveras. Tänk på att skydda figurerna mot solljus och damm så förvara dom gärna i en mörk påse. Det finns en liten risk att de jäser under tiden vilket inte smakar så gott så tänk på att lukta på dom innan du använder dom på tårtan. För att undvika jäsningen så kan du lägga figurerna av sockerpasta i frysen och ta fram dom dagen innan de ska användas.